Page 15

telen&trends magazine

Kassucces letters van zijn vier oudste kinderen. Koninklijke FruitmastersGroep een uitstekende “Waarom kersen?” Hij herhaalt met een lach de prijs krijgt die wel kan oplopen tot 50 euro per vraag en schenkt een kop thee in. kilo. Om zijn productie te spreiden staan er in de Tijdens de wandeling van de kas naar het kassen van Jomajole drie belangrijke rassen: naastgelegen woonhuis wilde hij er al over Earlise, Burlat en Merchant. Daarnaast staan er beginnen, maar wachtte tot in de keuken. “Mijn nog 27 andere kersenrassen binnen en buiten vrouw komt uit de Betuwe, het kersengebied de kas. “Earlise, Burlat en Merchant hebben van Nederland. Maar daar staan al die bomen andere smaken. Daarnaast rijpen ze in een buiten. Het gevolg is dat ze kunnen worden bepaalde volgorde zodat ik zeker twee getroffen door vorst, vogels, storm en regen. maanden kersen heb.” Corstiaan Oudijk staat Hier onder het glas gebeurt dat niet. We zijn dan op, loopt de keuken uit en komt even ook reuze trots om in de eerste week van mei kersen te hebben van hoge kwaliteit. Door die ideale omstandigheden hebben wij kersen met “Geheel onder glas een omvang die oplopen tot 28 mm.” staan er nu zo’n 7.200 Tijdens de korte wandeling van de kas naar zijn kersenbomen. Buiten staan woonhuis vallen de hanen op die onder de er nog een kleine achthonderd. kersenbomen hun maaltje bij elkaar scharrelen. Kersenteler Oudijk tracht zijn fruit op een zo’n Vanaf de eerste week van natuurlijke en milieuvriendelijke manier te telen. mei ga ik in productie.” “Het levert namelijk een zuivere, volle en pure smaak op. De hanen pikken de taxiskever van de stam. Soms heb ik ook kalkoenen en later terug met een kistje. Hier verkoopt hij Bij Jomajole staat pauwen voor de brandnetels. Ze pikken de zijn kersen in aan de mensen die vanaf begin ook ander fruit als gehele dag door en zorgen gelijk voor mei dagelijks bij hem langsfietsen. Na een pruimen, perziken, bemesting bij de boom. Maar als de kersen fietstocht langs de Rotte of door het Groene nectarines, bessen beginnen te kleuren, dan moet het pluimvee Hart is het goed toeven in de kas van Oudijk. en abrikozen. naar buiten want ook zij vinden kersen lekkerder “Met de inzet van sociale media gaan we de dan onkruid. Alleen spint blijft een probleem als komende periode meer reclame maken voor het droger gaat worden in de kas. Hiervoor onze kersen,” gaat hij verder. “Met wat financiële spuit ik.” De andere uitdaging is om de kassen steun van de Kamer van Koophandel/Syntens een temperatuur te laten houden van 3 graden hebben we studenten ingeschakeld die de Celsius. “Dan is de boom op zijn gelukkigst,” website aanpakken, een Twitteraccount gaan doceert Oudijk. “Met schermen, ventilatoren en opzetten en met de VVV’s aan de slag gaan. water proberen we deze goede temperatuur te Onze inzet is dat mensen hier kersen kopen en houden. Met vorst is dat best een uitdaging, onderwijl met koffie en flap uitrusten aan de omdat er niet wordt gestookt. We proberen dan rand van de vijver in de kas. Zo geef je aan de zo lang mogelijk de zon te vangen en schuiven kers een beleving en een gezicht mee. Onze laat de schermen dicht om zo de warmte kopers zien waar het vandaan komt en kunnen binnen te houden.” Het voordeel van kersen ook nog eens de verschillende rassen proeven. kweken onder glas is dat het klimaat en de De volgende uitdaging is om onze kersen op de vogels geen schade aan kunnen richten en er kaart van een restaurant te hebben.” En wil je al in mei kan worden geoogst. Wat verder niet zover fietsen dan verkoopt Verkade Groente meespeelt, is dat Oudijk op de veiling van en Fruit in Rotterdam ook de kersen van Oudijk. telen&trends 15


telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above