De bij heeft het zwaar. Door een samenspel van diverse oorzaken neemt de bijensterfte de laatste jaren toe. Bijen zijn de ‘hulpjes’ van elke agrariër of tuinder. Zij zijn namelijk belangrijk voor de bestui- ving en voortplanting van vele planten en voedselgewassen. Albert Einstein heeft ooit gezegd: “If the bee disappeared off the surface of the globe then man would only have four years of life left. No more bees, no more pollination, no more plants, no more animals, no more man.” Bijvolken lijden onder de inzet van verdelgingsmidde- len, milieuvervuiling, het verdwijnen van nectar- en stuifmeelrijke planten en bloemen, varroamijt en het verminderen van nestgelegenheid. In de kassen van zaadveredelingsbedrijven zorgen bijen voor de bestuiving van groenten als prei, kool en uien. Glastuin- ders gebruiken bijen bij de teelt van paprika’s, kom- kommers en courgettes. Bijenvolken zorgen buiten voor de groei van onder meer appels, peren, kersen, pruimen en bessen. Verder zijn ze onmisbaar voor veevoergewassen als mais, alfalfa en sojabonen. De geschatte jaarlijkse waarde van de voedsel- gewasbestuiving beloopt in Nederland alleen al in de 1 miljard euro. Er is uitgerekend dat bijen indirect daarom een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel spelen. Hoe wordt de bij gered? Verschillende overheden in Europa zijn met wetgeving bezig om te kijken of de toelating van bestrijdingsmiddelen aangescherpt of zelfs verboden moeten worden. Maar dat zijn vaak langjarige trajecten. Daarnaast zie je dat het bedrijfs- leven het probleem oppikt. Spoorbeheerder ProRail werkt bijvoorbeeld samen met Stichting Natuur en Milieu om te onderzoeken waar en hoe ‘bijenhotels’ in de spoorberm geplaatst kunnen worden. Door nestgelegenheden te bouwen kunnen de bijen zich voortplanten. Want deze noeste zwoeger is echt onmisbaar voor een gezonde land- en tuinbouw.
telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above