Page 33

telen&trends magazine

Persoonlijk Hij geeft onmiddellijk toe dat hij geen groot Die kleine groenten erbij zijn van Rob Baan kok is. “Ooit een kookcursus gehad, maar dat van Koppert Cress. Moet je die volle smaak was geen succes.” Zijn kracht aan de dis ligt eens proeven van zijn cressen.” Van der Tak meer in het vertellen. Tussen de happen door walst de rode wijn, die uit het Westland komt is het even stil, maar dan heeft hij weer een galant door het glas. “Druiven onder glas anekdote. “Het verhaal achter het recept of leveren goede witte en rode wijn op. Past ook groente is mooi om te vertellen en goed om uitstekend bij het dessert van vruchten en naar te luisteren. Ik ben een verhalende fruit, zoals de Westlandse aardbei.” Als gastheer.” In het dagelijks leven als burgemeester kijkt hij sterk naar de toekomst burgemeester is Van der Tak omringd door van Westland. De uitdaging is om krachtig honderden hectare kassen. Westland is het door te gaan met de verduurzaming van het grootste aangesloten glastuinbouwgebied ter teeltproces en de economie te versterken. In wereld. Er werken een kleine 47.000 mensen. een nieuw te publiceren rijksnota, die in het Voordat hij losbrandt over de economische najaar verschijnt, staat dat Westland hét kracht en wat er moet gebeuren om het te glascluster van Nederland blijft. Sjaak van der behouden worstelt hij met het voorgerecht. Hij Tak vecht er hard voor: “We houden in het twijfelt tussen een carpaccio van groenten of Westland alles bij elkaar, dan alleen kunnen een tomatencrème soep. “Zo’n carpaccio van we op de mondiale markt concurreren. tomaten en radijsjes met zaden die van Rijk Kennis, logistiek, onderzoek en ontwikkeling Zwaan komen smaakt fantastisch, maar ik ga en scholing (Greenport Horti Campus) mogen voor de soep van zoete tomaten die bij ons uit niet versnipperen. Westland is en blijft de Westland komen.” draaischijf van de wereldglastuinbouw. Proost.” Het local for local-principe is voor Van der Tak heel normaal. “Hier in het Westland telen we alles. Het is belangrijk dat we meer groenten uit eigen land of regio gaan eten. Om twee Wie is redenen. Groente en fruit zijn gezond en het voorkomt zwaarlijvigheid. Daarnaast is het Sjaak van der Tak? goed voor de lokale economie.” Na de soep komt het hoofdgerecht het liefst uit de keuken De 56-jarige Van der Tak komt uit de van sterrenkok Niven Kunz die ooit zijn gestaalde kaders van het CDA. kookcarrière begon in Wateringen, één van de Voordat hij burgemeester van kernen van het Westland. Restaurant NIVEN Westland werd, was hij jarenlang in Rijswijk werd oktober vorig jaar uitgeroepen wethouder van Rotterdam. tot beste groenterestaurant van Nederland. Vanaf 2006 is hij ambassadeur van de “Kunz doet veel met groente en fruit uit het belangenvereniging voor vrijwilligers. Westland. Moet je proeven. Zijn sauzen maken de beenham af. Bij de Van Rijn Group Levensmotto: Geloof zó in komen de smaakvolle aardappels vandaan. uw idealen dat de wereld Onder glas worden ook lekkere asperges ze niet kan afnemen. geteeld. Niet te onderscheiden van de volle grond asperges die uit Limburg komen. telen&trends 33


telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above