Uitgelicht telen&trends 11 Residuvrije producten Sinds 1967 houdt het internationaal georiënteerde familiebedrijf - tegen de duizend werknemers werken vanuit vestigingen in 23 landen - zich bezig met biologische gewasbescherming en natuurlijke bestuiving. Zonder bescheidenheid kan gesteld worden dat het bedrijf hierin tot de absolute top behoort. “Het is toch mooi om een tomaat van de plant te plukken en die, zonder te wassen in je mond te steken,” verhaalt Maes. “Door ons monitoring- en scoutingsysteem met vangplaten en lijmfoliestroken en de inzet van beestjes om plagen en ziekten aan te pakken, kunnen tuinders zonder pesticiden telen. Het levert residuvrije producten op. Dat wil de hedendaagse consument.” Maar soms is spuiten toch noodzakelijk als de plagen of ziekten hardnekkig zijn. De twee spreken daarom liever van ‘maximaal biologisch’ of ‘geïntegreerde bestrijding’; biologisch als het kan, chemisch als het moet. Meer en meer worden pesticiden alleen nog ter correctie ingezet. En dat betreft dan selectieve middelen, die de ‘biologie’ zoveel mogelijk in leven laten. Maes: “Door ons al aan het begin van de teelt te betrekken, wordt de kans kleiner dat de tuinder met chemie moet gaan corrigeren. Onze stelregel is: hoe lager de plaagdruk aan het einde van een teeltseizoen, des te minder narigheid bij de start van het volgende. We zijn dus voor de telers meer dan een leverancier.” Beter bodemleven Voor de producent en leverancier van insecten en schimmels is verdere verduurzaming van de glasteelten een uitdaging. In de optiek van Maes en Schoormans hoort hier ook de aanpak van het bodemleven bij, of er nu in de vollegrond of in substraat wordt geteeld. Ook hier woekeren plagen, schimmelziekten en steeds meer bacterie- en virusziekten. De uitdaging is dit op biologische wijze aan te pakken, net als boven de grond. Mooie witte en sterkere wortels zijn goed voor de plant en de daaraan hangende groenten als tomaten en komkommers. Het eindproduct is beter als de wortelzone in prima conditie is. De zone was voor de onderzoekers van Koppert tot een aantal jaar geleden een black box. De onderneming ontwikkelde in de loop der jaren een bodemaanpak. Met een combinatie van natuurlijke producten op basis van nuttige schimmels en extracten is de onderneming uit Berkel en Rodenrijs in staat de gezondheid en weerbaarheid van de wortels te verbeteren. “De combinatie van al onze adviezen, beestjes en middelen, boven en onder de grond, dat is Het Nieuwe Telen.” Maes: “De wortels groeien in substraat. In de directe omgeving van de wortel is een verhoogde biologische activiteit aanwezig. Dit gebied noemen we de rhizosfeer. Speciaal voor dit gebied ontwikkelden we Trianum. Het is een schimmel, een antagonist, die om de wortel meegroeit en hem daardoor beschermt tegen ziekten. Door het unieke werkingsmechanisme kunnen ziekteverwekkers tegen Trianum geen resistentie ontwikkelen. “De combinatie van al onze adviezen, beestjes en middelen, boven en onder de grond, dat is Het Nieuwe Telen. Het draait om denken in systemen, waarbij de totale plant het uitgangspunt is. Het is duurzaam door minder gebruik van water en kunstmest, en levert gezondere groenten en vaak ook nog eens een hogere productie op.”
telen&trends
To see the actual publication please follow the link above