Page 45

telen&trends

Persoonlijk telen&trends 45 zijn politieke werk veel in Den Haag. Dagelijks heen en weer naar het Friese Beetsterzwaag, waar hij woont, zit er dan niet in. Goed en gezond eten is voor hem nodig om zich voor de volle 100 procent te kunnen inzetten voor zijn werk. “Het tuinbouwcluster is één van de trekkers van de Nederlandse economie,” stelt hij met trots. “Maar achterover leunen kan echt niet. We blijven als sector investeren in nieuwe ontwikkelingen. In 2050 moeten er 9 miljard monden worden gevoed. Daarvan woont zeker 60 procent in (mega)steden. Het is een uitdaging om daar als sectoren tuin- en landbouwoplossingen voor aan te dragen. Ik ben onder de indruk van wat Jan Willem Breukink met rijstzaden doet bij Incotec in Enkhuizen. Door ze te coaten is de productie met 30 procent omhoog geschoten.” Ontbijten met tomaten De tomaat is een dagelijks onderdeel van zijn voedselpatroon. “Ik vertel niet alleen hoe goed en veilig wij de productie van tomaten op orde hebben, maar eet ook elke ochtend een paar tomaten. Waarom? Ze zijn uiterst gezond en de smaak is verrukkelijk. Het ontbijt maak ik dan verder af met een half schaaltje yoghurt met wat vers fruit.” Ooit zat hij met ondernemer Jos Looije in een radioprogramma. Het item ging over de bekende honingtomaat die Looije had ontwikkeld. Enige tijd later kwam dit ter sprake in een onderhoud met de voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland, verhaalt Hermans. “Waarom wordt in een restaurant gevraagd of ik vlees of vis wil en niet als eerste iets over de groenten, vroeg ik de voorzitter van Horeca Nederland. We zijn als samenleving bewuster gaan eten. Vooral de jonge generatie is met voeding bezig.” Een AGV’tje Ook Hermans zegt dat hij die ontwikkeling als consument heeft doorgemaakt. “Als ik boodschappen doe, kijk ik altijd op het etiket. Ik wil weten waar het eten vandaan komt en wat de toevoegingen zijn. Liefst zo min mogelijk toevoegingen, ook al is het nooit helemaal uit te sluiten. Informatie op voeding via Layar zou ook een uitkomst zijn. Hoewel iets duurder kies ik altijd voor producten uit Nederland. We kweken in onze kassen zulke lekkere groenten. Het is het best bewaarde geheim. Een echt Fries recept? Nee, dat heb ik niet. Als ik thuis kook, is het iets met vis, een coquille bijvoorbeeld. En als het snel met de familie moet een AGV’tje (aardappelen, groente, vlees).” Wie is Loek Hermans? Wie kent deze raspoliticus niet. Sinds 1969 dient hij de publieke zaak als liberaal raadslid, burgemeester, Tweede Kamerlid, Commissaris van de Koningin, minister en nu VVD-senator. Hermans (63) is nu het boegbeeld van land- en glastuinbouw. Hij is voorzitter van Greenport Holland en het gezicht van de topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen, één van de negen topsectoren.


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above