Page 30

Svensson telen&trends

30 telen&trends LUUK VAN DUIJN (20 JAAR) Derdejaars student aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Zoon van Pleun van Duijn, met zijn twee broers eigenaar van auberginekwekerij Gebr. Van Duijn BV. Wat drijft je om in het bedrijf van je vader te gaan werken? “Ook al ben ik met de aubergineteelt opgegroeid, pas in 4 havo ging de glastuinbouw me aanspreken en besloot ik naar de HAS te gaan. Na mijn studie Tuinbouw en Akkerbouw wil ik de teelt gaan managen in een glasgroentebedrijf, maar ik weet nog niet of dat in het bedrijf van mijn vader en twee ooms zal zijn. Ik wil niet te snel beslissen. Mijn vader laat me ook vrij in die keuze.” Welke belangrijke les heb je van je vader geleerd? “Ik heb geleerd dat je het ver kunt schoppen, als je je eigen verantwoordelijkheid neemt. Van onze woonplaats Oosterland in Zeeland heen en weer reizen naar Den Bosch was geen optie, dus ging ik op mijn zestiende op kamers wonen. Ik ben zelfstandig en kan mijn eigen boontjes doppen, daar heb ik nu profijt van.” Waarin verschil jij van je vader? “Eigenlijk verschillen we niet zoveel van elkaar. We zijn allebei innovatief en ondernemend. En we kunnen zaken helder analyseren voordat we onze mening geven. Een verschil met mijn vader is, behalve zijn enorme ervaring, dat hij puur vanuit de praktijk begon en ik vanuit de theorie aan de slag ga.” Hoe zie je de toekomst (van het bedrijf)? “Ik denk dat persoonlijk contact met de consument belangrijker wordt in de toekomst. Ook volg ik de ontwikkelingen van Het Nieuwe Telen op de voet. Ik heb vooral interesse in het optimaliseren van de productie. Ik denk dat productieverhoging nooit zal stoppen, dit zorgt ook voor een uitdaging die ik graag wil aangaan. Al dan niet in het bedrijf van mijn vader en ooms, ik wil me in elk geval gaan specialiseren in een glasgroenteteelt.” “Ik heb geleerd dat je het ver kunt schoppen, als je je eigen verantwoordelijkheid neemt”


Svensson telen&trends
To see the actual publication please follow the link above