Page 11

telen&trends magazine

Trends Gezondheid en eten zijn onafscheidelijk. Om overgewicht en de daaraan gerelateerde ziekten tegen te gaan, wordt de consumptie van groente en fruit volop in de schijnwerpers gezet en de inname van verzadigde vetten ontmoedigd. Door deze aandacht veroveren groente en fruit vooral in Westerse samenlevingen langzaam een plek aan tafel. In het boekje ‘Smakelijk weten’ van het aandacht die er voor is. Overigens, als Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), gevolg van de welvaart in de opkomende uitgegeven december 2012, wordt de economieën, blijft de mondiale besteding van Nederlandse huishoudens vleesconsumptie stijgen en daardoor ook de aan voeding uitgewerkt. Het blijkt dat een prijzen die de Nederlandse consument moet kwart (25 à 26 procent) wordt uitgegeven betalen voor een stuk vlees op tafel. aan vlees en vis en 19 procent aan Worldwatch Institute becijferde aan de hand aardappelen, groente en fruit (AGF). In het van gegevens van de FAO (Voedsel- en boekje peilen de CBS-onderzoekers de Landbouworganisatie van de Verenigde situatie tussen 1950 en het begin van de Naties) dat de mondiale vleesproductie vorig 21-ste eeuw. Groenten vallen op constateert het jaar circa 302 miljoen ton bedroeg. CBS: ‘De dagelijkse consumptie van groenten Een stijging van 20 procent sinds 2001. is veel minder veranderd en lag in 1950 met De FAO ziet deze groei doorgaan tot zeker 181 gram bijna 20 gram hoger dan nu.’ 2050. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de vleesconsumptie in Nederland al jaren Steeds meer flexitariërs, redelijk stabiel is. In opkomende economieën deeltijdvleeseters als India, China en Brazilië is het beeld totaal Slaat trendwatcher Hans Steenbergen in anders. Er is op dat vlak een ijzeren wet. het vorige nummer van telen&trends de meer gaan verdienen, gaan ze anders eten. vlees is. Nee. Er is door verhalen over >>plank mis? Hij zei dat groente het nieuwe Als de inwoners van die opkomende landen Zo gaan mensen in ontwikkelingslanden voedselveiligheid en dierenwelzijn een steeds meer vlees eten als ze meer te besteden hebben. Groenten zijn bijproducten constateert prof. dr. Olaf van Kooten van Wageningen University. “Zelfs in een Groente is het vegetarisch land als India is de groente- nieuwe vlees zei inname laag. Het is minder dan de 200 gram Hans Steenbergen die hier in Nederland wordt geadviseerd.” in het vorige Overigens staan in Aziatische en Afrikaanse landen insecten als meelworm en sprinkhaan telen&trends op tafel. Maar de verwachting is dat West- magazine. Europeanen daar voorlopig niet makkelijk toe te verleiden zijn, ondanks de toenemende telen&trends 11


telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above