Page 12

telen&trends magazine

grotere groep Nederlanders die twijfelt aan De terugkeer van de bruine boon het dagelijks eten van vlees. Een ontwikkeling Het avondeten van de Nederlander is dus die je ook in andere Westerse landen iets vaker vegetarisch geworden. Deze waarneemt. Deze trend wordt ook nog eens ontwikkeling heeft niet alleen te maken met versterkt door de opkomst van de biologische het feit dat de consument het gedoe met supermarkten als Marqt en Ekoplaza, de vlees, het milieu of dierenwelzijn ingewikkeld ecomerken in de grote supermarkten en vindt. Overgewicht is een tikkende tijdbom. vormen van stadslandbouw. Oktober vorig We moeten gezonder gaan eten. Als gevolg jaar toonde dat een enquête van Food for van onze welvaart zijn we namelijk meer (te Food en Intomart GFK al aan. De uitkomst: zout) gaan eten en drinken. De Schijf van Vijf ‘30 procent van de Nederlanders is van plan zijn we uit het oog verloren. We zijn daardoor minder vlees te gaan eten’. Het onderzoek te zwaar geworden. Smakelijk weten van het laat tevens zien dat vooral mensen met een Centraal Bureau voor de Statistiek: ‘In 2011 goede opleiding de wens aangeven om te was 54 procent van de volwassen mannen gaan minderen. Aanleiding voor hen vormt en 43 procent van de vrouwen te zwaar. onder andere de belasting van het milieu. Dat zijn er aanzienlijk meer dan twintig jaar Food for Food Concreet: als die 30 procent geleden, toen deze aandelen nog 39 per week één dag minder vlees eet, staat dat respectievelijk 31 procent bedroegen. gelijk aan de CO2-uitstoot van driehonderd- Inmiddels kampen 6,0 miljoen volwassenen duizend auto’s. Natuur & Milieu haakte zomer met overgewicht, van wie er 1,4 miljoen vorig jaar met Mobiele Flexitaria in op deze ernstig overgewicht hebben.’ Zo haalt vrijwel ontwikkeling. Het blijkt dat door alle niemand de aanbevolen 200 gram groenten discussies over vlees het aantal bewuste per dag en komt maar 2 procent van de flexitariërs - deeltijdvleeseters - het afgelopen jongvolwassenen (19 tot 30 jaar) aan 150 gram. jaar is toegenomen van 22 procent naar 35 procent, Nederlanders zijn minder vlees De gezondheid wordt als essentieel gezien gaan eten. Nog slechts 10 procent van de voor een goed leven en gezonde voeding Nederlanders eet nog elke dag vlees. Dit wordt steeds meer gezien als voorwaarde. “Peulvruchten blijkt uit onderzoek van Motivaction dat in Producten met minder verzadigde vetten en/ vormen een of meer vitaminen en mineralen worden alsopdracht van Natuur & Milieu, dat zich inzet uitstekende bron van gezond beschouwd en winnen terrein.voor een duurzame en gezonde wereld, eiwit en vezels, procent van de Nederlanders flexitariër, in zetten. Bonen, erwten en linzen zullenDaarnaast zal de eiwittransitie door gaanwerd uitgevoerd. In totaal was in 2012 86 kunnen vlees bijna 2011 was dit 83 procent. Een verschuiving volgens de Bruine Bonen Bende weer meer vervangen en zijn van dierlijke naar plantaardige eiwitten - op ons bord verschijnen. “Peulvruchten duurzaam.” ‘eiwittransitie’ - als peulvruchten in ons vormen een uitstekende bron van eiwit en eetpatroon is volgens onderzoekers nodig, vezels, kunnen vlees bijna vervangen en zijn omdat de mondiale vleesconsumptie duurzaam,” zegt de ‘bende’. “Een hogere onevenredig veel beslag legt op de beschik- consumptie van peulvruchten kan bijdragen bare landbouwgronden en water. Vlees- aan een vermindering van vleesconsumptie, consumptie is verantwoordelijk voor 12 procent aan de bestrijding van obesitas en aan de van de wereldwijde uitstoot van broeikas- gezondheid in het algemeen.” Helaas het gassen en verbruikt enorm veel water. imago van peulvruchten is, op zijn zachts 12 telen&trends


telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above