Vergeten groenten Voor vergeten groenten moet de kookconsument op pad. Waarom zijn sommige groenten een tijd van de kaart Bij de groenteafdeling van een reguliere supermarkt is de geweest? Vergetengroenten.org wijdt dat aan tuinmelde of wortelpeterselie hoegenaamd niet te vinden. veranderende smaakbehoeften. “De smaak en het Maar ook in de horeca is het zoeken naar oer-Hollandse mondgevoel van sommige van de vergeten groenten past groenten. Dat moet eens gaan veranderen zeggen de minder bij wat sommige mensen tegenwoordig prettig kenners. Een steeds grotere groep consumenten kookt vinden. Voor de bereiding van sommige vergeten groenten bijvoorbeeld al uit een blad als Landleven de lekkerste was veel tijd nodig. Nu slow food en slow cooking in de gerechten van vergeten groenten, of zoals Caroline van der belangstelling staan, is er voor de lange bereidingstijd Lee van Kasteel Groeneveld zegt ‘Hervonden Groenten’. weer meer ruimte.” Vergetengroenten.org zoekt het Ondanks de inspanningen die verricht moeten worden, zijn verdwijnen ook bij de teler: “Bepaalde groenten konden de vergeten groenten onmiskenbaar aan een opmars niet beter geteeld worden en brachten daardoor te weinig bezig. De groenten liften mee om de trend dat groenten in op ten opzichte van andere groenten. De telers gingen de zijn algemeenheid een bredere aftrek vindt. Consumenten groenten die meer opbrachten telen en verkopen en lieten willen gezonder eten, en ook hun vleesconsumptie de andere zitten.” temperen. Rianne Sleeuw van restaurant De Pastinaeck is verbaasd over de herleving van vergeten oud-Hollandse Maar de vlucht komt niet alleen door algemene groenten. Samen met haar compagnon Lie van den Bos groentehype. De smaak van dergelijke groenten blijkt de maakt ze van vergeten groenten eerlijke en gezonde consument te verrassen. Vergetengroenten.org: gerechten. “Toen we begonnen hadden we geen idee dat “Van sommige vergeten groenten is de smaak beter dan groenten en dus ook vergeten groenten zo’n hype zou van de groenten die we in de supermarkt kunnen kopen. worden. Het heeft ons verrast.” Het toevoegen van snijbiet of winterpostelein aan een salade maakt die onvergetelijk. Maar ook het toevoegen Grondlegger van de vergeten groenten van pastinaak aan een traditionele hutspotschotel, geeft Jac Nijskens begon 10 jaar geleden met het terugbrengen een verrassend lekker effect.” van vergeten groenten in Nederland. Op Landhoeve Rijkel in Beesel ligt zijn Historische Groentehof - waarschijnlijk de grootste tuin met vergeten groenten van Europa - en een kookstudio met een aantal keukens. “Vergeten gewassen zijn de fiere helden van vroeger, de rauwe rakkers van de volle grond. We koken met deze vergeten gewassen, als een loflied op een verdwijnende wereld van kleinschalig- heid,” is zijn eerbetoon aan de groenten die waren verdwenen. Eind zomer organiseert hij het jaarlijkse Feest der Vergeten Groenten. Tientallen mensen kwamen vorig jaar naar Beesel voor een crème brûlée van witte en gele bietjes. Zijn verdienste voor de pastinaak en andere vergeten groenten leverde hem vorig jaar de titel ‘Held van de Smaak’ op. “Groenten spelen voor mij de hoofdrol, ook in de dagelijkse maaltijd. Vlees, vis of kaas horen er wel bij, maar komen altijd op de tweede plaats,” zei hij ooit op de De chef-kok van restaurant De Pastinaeck weet wel raad website PuurGezond. met al die mooi gekleurde groenten... telen&trends 23
telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above