Page 6

telen&trends magazine

>> proeven gedaan om zo min mogelijk water te landbouw aan het eind van deze eeuw gebruiken en te verbruiken. Het sluiten van 20 procent lager uitvallen dan wanneer er waterkringlopen zijn in de GreenQ-kassen voldoende water zou zijn geweest,” constateert belangrijke uitdagingen waar grote Hester Biemans van Wageningen University in internationale bedrijven aan deelnemen. haar proefschrift ‘Water constraints on future Met duizenden ‘Sundrop Farms en SFP’ op food production’ dat in de herfst van 2012 het ‘droge’ continent zou een deel van de verscheen. “Bijna een vijfde van de totale waterschaarste en daarmee samenhangende hoeveelheid water die in de landbouw wordt voedselschaarste zijn opgelost. Want de gebruikt, is afkomstig uit grote stuwmeren. aarde bestaat voor ongeveer 71 procent uit Door de beperkte capaciteit van huidige water: hiervan is helaas 97,5 procent zout en stuwmeren en inefficiënte irrigatie in grote 2,5 procent zoet water. Van dit laatste delen van de wereld, is er te weinig extra percentage ‘slurpt’ de agrarische industrie water beschikbaar om aan de toekomstige het meeste - circa 70 procent - op, gevolgd vraag te voldoen. In sommige stroom- door de industrie en dan pas de mens. gebieden in Zuidelijk Afrika en Zuid-Azië, Volgens professor Watermanagement kunnen deze tekorten zelfs leiden tot 50 Arjen Hoekstra van de Universiteit Twente kan procent lagere productie.” Volgens onderzoek dit percentage van 70 best eens hoger liggen. van de VN leven in 2025 1,8 miljard mensen in Hij ontwikkelde hiervoor de zogenoemde gebieden waar sprake is van absolute ‘watervoetafdruk’. De afdruk toont dat waterschaarste. De droogte zal naar 85 procent van de mondiale watervoetafdruk verwachting vooral toenemen in reeds droge gerelateerd is aan de productie, transport en gebieden als Oost-Afrika, de Sahel en consumptie van landbouwproducten. Zuidelijk Afrika. Volgens prognoses van de United Nations Development Programme Inmiddels is het wel duidelijk dat schaarste - UNDP - zal klimaatverandering in Oost- aan zuiver water de wereldvoedselproductie Afrika zorgen voor afnames van 33 procent, nu en in de toekomst bedreigt. “Wereldwijd 20 en 18 procent in de oogst van mais, kunnen de oogsten in de geïrrigeerde sorghum en gierst. Het rap vinden van een Watervoetafdruk De land- en tuinbouw is wereldwijd een enorme verbruiker van zoet water. De ‘watervoetafdruk’ moet naar beneden. In de landbouw is daarom een ‘blauwe’ revolutie nodig om meer voedsel per liter water te kunnen produceren. Nederland heeft de wereld veel te bieden: de Nederlandse bruto opbrengst van water in de landbouw is 1.27 USD/m3 en dat wordt alleen door Israël over- troffen 1.35 USD/m3. Hoe? Er is een integrale benadering ontwikkeld waarin de gehele productie- keten wordt gekoppeld aan het watersysteem. De pijlers van deze benadering zijn: Watermanagement: beschikbaarheid van voldoende en goed water, bescherming tegen te veel water. Watergebruik in land- en tuinbouw: efficiënte en emissieloze teelten. Watergebruik in voedselproducerende industrie: duurzame productie. Hergebruik: water en terugwinning nutriënten en energie.


telen&trends magazine
To see the actual publication please follow the link above