Page 11

telen&trends

Marketing telen&trends 11 informatie ook nog eens te vertrouwen moet zijn. De hoogste voedselinspecteur van Nederland, de baas van de NVWA Harry Paul, spreekt zelfs van ‘een gebrek aan ethisch besef’ bij producenten die alleen maar gaan voor de bulk en de poen. Daar sta je dan als consument in de supermarkt een etiket te bestuderen op een blik gepelde tomaten. De enige informatiebron op dat moment. Verwarring alom in de paden van de super! Wat zit erin? Wat zijn de toevoegingen (de E-nummers) en waar komen die producten vandaan: uit een Nederlandse kas of uit een ver land? Maar belangrijk is ook, of wat er op het etiket staat er ook daadwerkelijk in zit. Kan ik dit etiket wel vertrouwen? Ook moet je erop letten of een product een groen of blauw Vinkje heeft. Het Vinkje maakt in één oogopslag duidelijk welke producten binnen een productgroep minder suiker, zout of verzadigd vet bevatten. De Consumentenbond is overigens al jaren voorstander van het zogenoemde ‘stoplichtensysteem’: “Met kleuren laat dit systeem in één oogopslag zien of er weinig (groen), matig (oranje) of veel (rood) verborgen suiker, vet en zout in een product zit. Het verhoogt in een oogopslag het inzicht van de consument.” De voedingsindustrie wist na een lobby het waarschuwingssysteem op ongezonde voeding tegen te houden. Het Europees Parlement is nu aan zet om in een meerheid voor dit systeem te stemmen. Naar aanleiding van de vleesfraude pleit de Consumentenbond voor nog een etiket op het voedsel. “Verplicht de etikettering van land van herkomst op alle vlees, pluimvee en visproducten.” Het Voedingscentrum, de onafhankelijke autoriteit op het vlak van gezonde en duurzame voedselkeuze, zag het en besloot zich te mengen in het debat. Net zoals onlangs bij de discussie over superfoods tracht het centrum, de vaak uitgesproken stellingen van de voor- en tegenstanders te relativeren en te kanaliseren: te ‘ontwarren’. Uitgangspunt van het centrum daarbij is om ‘de gezonde keuze de gemakkelijke keuze’ te laten zijn, zo staat op haar website. In een toegankelijk boekje en app legt ze dat uit. Het Voedingscentrum stelt bij E-nummers dat de Europese Unie de stof heeft goedgekeurd en veilig bevonden. “Het is een garantie dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt.” Daarnaast is er bij het toekennen van een E-nummer ook gekeken dat je er niet te “Bij normaal gebruik zijn producten met E-nummers erin veilig.” veel van binnen kan krijgen. “Bij normaal gebruik zijn producten met E-nummers erin veilig,” verklaart de Consumentenbond. Maar als de consument in de winkel of supermarkt staat, heeft deze ook een eigen verantwoordelijkheid vindt het Voedingscentrum. “Blijf je zintuigen gebruiken! Op verse groenten hoeft de houdbaarheidsdatum niet genoemd te worden. Je ziet zelf vaak al dat de kwaliteit achteruitgaat. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.”


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above