telen&trends 11 tweede scherm dicht voor een nog betere energiebesparing. Tijdens de proef gingen we minder precies ontvochtigen en iets koeler telen. Omdat we uiteindelijk de luchtvochtigheid steeds beter konden beheersen, durfden we het aan om de onderverwarming gedurende de eerste 2 tot 5 weken van iedere teelt uit te schakelen. Op die manier werden de vochtproblemen aangepakt door het warmtegebruik te reduceren en lucht in te blazen. We hoefden niet te kieren, dat geeft namelijk onrust. Het klimaat in de kas is nu stabieler.” De resultaten waren positief: een lager gasverbruik per vierkante meter, terwijl de kwaliteit uitstekend bleef. In de nieuwe kas hangen nu achterin de LBU’s. De opgewarmde of koele buitenlucht wordt via een slurf boven het gewas uitgeblazen. De splinternieuwe kas is voorzien van diffuus glas met AR-coating. Het licht wordt hiermee beter benut en de scherpe kantjes van de instraling van de zon verdwijnen. Arcadia koos daarom voor een transparant energiescherm. Voor de verduistering is gekozen voor een Obscura. “Het is zo’n 12 uur licht en 12 uur donker in de chrysantenkas.” Aan tafel Inmiddels is zijn zoon Steef (28) aangeschoven. Hij luistert aandachtig mee. “In het bedrijf is pa van de techniek: glas en gas zijn wel zijn passies.” Hij legt de taakverdeling van de vijf eigenaren uit, die elk 20 procent van de aandelen hebben: “Elk van ons is verantwoordelijk voor een locatie - ik run de locatie Woudtzicht in De Lier en teel daar zeven soorten chrysanten - en heb daarnaast nog een verantwoordelijkheid. Samen met mijn broer Bart houd ik me bezig met het personeelsbeleid van de 120 medewerkers en de logistiek. Alle functies doen we met z’n tweeën om zo tot betere afwegingen te komen. Pa heeft mij niet gepusht om hier te komen werken. Na mijn studie heb ik eerst buiten de onderneming gewerkt. Ondernemerschap spreekt me aan om dit te doen, daarom ben ik in het bedrijf gestapt. Hoe ik leer? Ik loop excursies bij andere telers om te kijken hoe die hun werk georganiseerd hebben. Zeer leerzaam. Nee, we praten niet elke keer aan tafel over chrysanten als ik thuis bij mijn ouders kom eten”, zegt hij met een lach. “Er is gelukkig meer op de wereld om over te praten.” Als pa even weg is, vertelt Steef over de nieuwe verwerkingshal. “Die is groter, omdat we met een modern oogstverwerkingssysteem gaan werken. We zijn dan beter in staat om bossen uit te sorteren voor onze afnemers in binnen- en buitenland.” Kassucces >> Bert en Steef van Ruijven
Svensson telen&trends
To see the actual publication please follow the link above