“De bewuste consument wil een gezondere en smaakvollere tomaat.” De tomaat wordt gezonder, als het ligt aan de ontwikkelaars van zaden, veredelaars en kwekers. Zij willen daarmee inspelen op de groeiende vraag naar gezondere groente en fruit. De rode vrucht wordt niet alleen voller van smaak, maar wordt dankzij de toename van het lycopeengehalte ook steeds gezonder. “De uitdaging is wel om de consument te verleiden deze wat duurdere tomaat te kopen.” 32 telen&trends Kwekers van tomaten, maar ook de retail, doen er alles aan om de tomaat zo mooi mogelijk te presenteren. De tijd dat ze in een groentekist uitgestort werden uitgestald, is bij de meeste groentekramen op de markt, groentewinkels en supermarkten voorbij. De mooie rode kleur zegt iets over de kwaliteit, maar ook over de gezondheidswaarde. Lycopeen zorgt voor de kleur rood en is gezond. Lycopeen behoort tot de groep van de carotenoïden, tevens bekend als een krachtig antioxidant. Zo is hij tienmaal beter in het wegvangen van vrije radicalen dan antioxidant vitamine E. Antioxidanten maken vrije radicalen in je lichaam onschadelijk. Diverse onderzoeken tonen aan dat lycopeenhoudende groente en fruit preventief werken tegen kanker. Tomaten zouden mogelijk goed zijn tegen prostaatkanker, kanker van het spijsverteringskanaal, baarmoederhalskanker en longkanker. Teler Peter van Bree van Kwekerij van Bree- Rijks heeft een aantal jaren geleden bewust gekozen om alleen nog het ras Lyterno te telen, vanwege dat gezondheidsaspect. In zijn kas van 4 ha in het Noord Limburgse KWEKERIJ VAN BREE-RIJKS
Svensson telen&trends
To see the actual publication please follow the link above