Page 16

telen&trends

16 telen&trends Altijd warmte en CO2 Schuin tegenover het grote reclamebord van De Westerschelde is boven het laadplatform het bord van Tomaholic zichtbaar. De witte pluimen van Yara zijn ook van hieraf zichtbaar. De Belgische eigenaren Marc Temmerman en Piet de Schepper produceren hier in een kas van 10 ha Climbo trostomaten. Ook hier is de drijfveer duurzaamheid en zekerheid over de prijs van warmte en droge CO2. “Destijds konden we in België geen geschikte locatie vinden,” legt Marc Temmerman uit, die zijn sporen heeft verdiend bij De Ruiter Seeds. “Wat ook meespeelt is leveringszekerheid. De industrie gaat maar door, dus ook de aanvoer van warmte en CO2. Sinds de start in 2010 hebben we nooit problemen gehad. Uit oogpunt van bedrijfszekerheid, wenste de verzekering dat we toch investeerden in een back-up ketel, die draait op stookolie. Deze werkt amper een half uurtje per jaar voor het onderhoud.” De restwarmte die de twee telers, maar ook een collega als auberginebedrijf Gebr. Van Duijn krijgen, heeft een niveau van 85 graden Celsius. Na gebruik gaat de warmte met een temperatuur van circa 40 graden Celsius retour naar Yara waar het weer voor andere processen kan worden gebruikt. Temmerman, die voor zijn 10 ha een piekafname heeft van 8 megawatt, schat dat zijn energiekosten 15 tot 20 procent lager zijn dan de gangbare WKK-oplossing. Hij denkt dat in de loop der jaren het verschil met de WKK nog groter gaat worden. “Was vroeger een WKK een geldverdiener, nu is het voor vele telers een molensteen. Al deze factoren hebben ons doen besluiten een optie te nemen op nog eens 10 ha. We kunnen zo veel beter als teler met de lange termijn bezig zijn, doordat we geen grillig energiepatroon hebben en verlost zijn van een WKK die wel eens ‘in panne’ staat. We hebben slechts te maken met een jaarlijkse indexering volgens de Consumentenprijsindex (CPI).” Bodemleven maakt plant weerbaarder Voor Johan Reedijk en Marc Temmerman gaan duurzaamheid en milieu verder dan het afnemen van warmte en CO2. Beide mannen hebben ook de processen in hun kassen verduurzaamd. Het leverde Reedijk voor De Westerschelde een Groen Label Kas op. Reedijk: “De waterhuishouding hebben we volledig op orde tot en met recyclebaar drainwater aan toe. Doordat we grote waterbassins konden bouwen (vrij lage grondprijs/red) vangen we al het hemelwater op. Verder zoeken we verduurzaming door onze stroom te gaan betrekken van eigen wind- en zonne-energie.” Marc Temmerman: “De bestrijding is hier geheel biologisch. We staan voor een pesticidenvrije teelt. De planten staan in organisch veensubstraat van Peltracom. We ondersteunen het bodemleven waardoor de plant weerbaarder wordt en pathogene organismen concurrentie hebben van de natuurlijke niet-pathogene micro-organismen. We hoeven dan niet meer in te grijpen met chemische middelen. Op deze wijze is het mogelijk pesticidenvrije tomaten te telen en het komt de smaak ten goede.” Onderscheidend met Milieukeur Al deze inspanningen zijn niet voor niets geweest. Tomaholic levert zijn duurzaam geproduceerde trostomaat als preferred supplier aan de honderden winkels van de Colruyt Group en de Zweedse versgroothandel Everfresh Group - onderdeel van Total Produce. Consumenten zullen in de toekomst zien dat de duurzame tomaten van Tomaholic >> “De waterhuishouding hebben we volledig op orde tot en met recyclebaar drainwater aan toe.”


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above