Trends telen&trends 45 “Je kunt het ook omdraaien: ‘Kan gangbare productie de wereld voeden?’ Nee dus. Gangbare voeding is ook al decennia niet in staat de wereldbevolking te voeden. Volgens het meest recente rapport van de VN zijn er 870 miljoen mensen met ernstige ondervoeding. Hetzelfde aantal mensen leidt aan obesitas, oftewel ernstig overgewicht. Als wij in het westen onze eetgewoonten zouden aanpassen, zou er economisch gezien geen reden hoeven te zijn voor een tekort aan voeding.” “Ik ontken niet dat we voor een flinke opgave staan om de mensheid in de komende generaties te voeden. Maar ons marktaandeel wereldwijd is slechts 2 tot 3 procent. Laten we ook naar andere dingen kijken, zoals de verspilling van voedsel: 30 procent van alle geproduceerde voeding haalt het bord niet. Denk ook aan de westerse overconsumptie en de enorme gezondheidsproblemen die met voeding samenhangen, en het omzetten van voeding in brandstof. Daar maak ik me moreel veel meer zorgen over.” Technologisering en medicalisering Dick Veerman, hoofdredacteur van Foodlog, schreef: “Dijkhuizen heeft gelijk: veruit het grootste deel van de mensheid zal intensief eten van de plekken waar dat op aarde het goedkoopst gemaakt kan worden, aangevuld met wat lokaal vers. Daar is geen twijfel over. Biologisch en lokaal hebben een functie, gek genoeg zowel helemaal aan de top als aan de onderkant van de economische markt. Die twee schijnbaar tegengestelde gelijken sluiten elkaar niet uit. Hoe dan ook: met intensief zullen we blijven moeten leren omgaan. Er is geen alternatief zolang mensen hun aantallen niet goed- of kwaadschiks reduceren.” Van den Idsert vindt dit realistisch, maar voegt eraan toe dat dat gecombineerd zal moeten worden met een productievorm, die zo dicht mogelijk bij de consument staat. “Waar ik niet in geloof is de verdere technologisering en medicalisering van ons voedsel. Kunstvlees, groente en fruit die buiten de grond geteeld worden of het daglicht niet meer zien. Het is technisch allemaal mogelijk, maar als voedingsconcept zie ik daar grote risico’s in. Mensen komen veel te ver af te staan van hun voeding, begrijpen niet meer hoe het gemaakt wordt en wat de invloed ervan is op het eigen lichaam en welzijn. Dan gaat het mis. Kijk naar de onbeheersbare stijging van onze ziektekosten, de oeverloze stroom aan medicatie. Dat heeft ook te maken met hoe wij ons voeden en met onze levensstijl. Dit kun je niet los zien van de technologische ontwikkelingen en de ontkoppeling met een gezonde eetcultuur.” Is biologisch gezonder? Vorig jaar verscheen een spraakmakend rapport van de Standford Universiteit, dat concludeerde dat ‘sterk bewijs ontbreekt dat biologische voedingsmiddelen daadwerkelijk gezonder zijn’. Dat rapport bleek later gefinancierd door grote bedrijven als Cargill, de aan Monsanto verbonden Bill & Melinda Gates Foundation, BP en Goldman Sachs. Willen de foodgiganten de biosector zwart maken? Van den Idsert: “Ik denk niet dat ze bio als hun grote concurrent zien, maar wel dat het moeilijk in te passen is in hun strategie. Veelvormigheid past niet in de strategie van grote bedrijven, die willen grote stromen controleren. Bio doe je er niet even bij. Het gaat ook om een andere cultuur, een andere manier van zaken doen. Wij zijn meer relatie- en ketengericht, in plaats van product- en transactiegericht. Vroeger was bio een pionierssector, nu is het een serieuze consumentenbeweging geworden, die zich niet meer laat voorschrijven wat allemaal goed voor hen zou zijn. Bij veel banken is het - vijf jaar na de start van de crisis - weer ‘business as usual’. Dat wakkert de onvrede aan. Er is een enorm wantrouwen bij consumenten. Ik denk dat hetzelfde verschijnsel gaande is in de foodwereld. De consument wil het heft weer zelf in handen nemen. Ze willen weten wie hun voedsel Bron: Bionext “Gangbare voeding is ook al decennia niet in staat de wereldbevolking te voeden.” >>
telen&trends
To see the actual publication please follow the link above