Page 16

telen&trends

>> 16 telen&trends “Mijn restaurant in Naaldwijk is een etalage voor het Westland. We koken uitsluitend met die producten en we promoten deze ook nog eens,” gaat Van Veen met groot enthousiasme verder. “Ik weet dus hoe de consument denkt en eet. Belangrijk is dat je ze met eerlijk geteelde en smaakvolle producten rechtstreeks benadert. Blijf weg van de waan van de dag! Onze drie rassen zijn geen commodities.” Net als orchideeënkweker Eric Moor van Sion en Decorum Company werd de kennis van het laden van het merk buiten het Westland gezocht. Van Veen: “Na een analyse kwamen we op de merknaam Tazed en dat we ons sec gingen richten op smulpapen en lekkerbekken en niet op 16 miljoen Nederlanders. Tazed is een tomaat voor foodies die hun producten bij de groentejuwelier kopen. Het merk ligt dus niet in supermarkten. We beleveren elke week de groenteboer met verse tomaten en vullen de display aan. Kracht van de presentatie is dat de consument altijd een tomaat kan en mag proeven. Tomaten worden zo een beleving.” Tomaten met een verhaal Maar de mannen van Agro Care gingen nog een stap verder. “We wilden in de display in de groentewinkels meer hangen dan de drie soorten tomaten,” zegt Van Veen en zet een spannende verhaalstem op. “Dirk Cornelis Crick strijkt na vele wereldreizen neer in de Wieringermeer tussen de tomatenkassen. Hij kwelt en mishandelt ze op zoek naar beter en sterker. Zo distilleerde Crick levenswater - eau-de-vie - met steun van een Amsterdamse stoker.” Van Veen stopt en kijkt vragend. “Mooi hè? De brand story van Crick’s is inderdaad een verhaal. De merkactivatie en productontwikkeling doen we vanuit het verhaal dat Dirk ons verteld. We maken zo de producten van Crick’s, die worden gemaakt van de drie rassen van Tazed Tomatoes, relevant. Twee keer per jaar wordt er een nieuw product aan de Crick’s lijn toegevoegd. Er blijft altijd een kernassortiment van ongeveer zes producten. Het zijn mieterse producten die het merk Tazed nog relevanter maken.” De lancering van Tazed en Crick’s begin maart van dit jaar met een feestelijk verhaal van schrijver/BN’er Ronald Giphart - ‘de tomaat als liefdesappel’ - valt precies samen met het feit dat consumenten steeds kritischer worden over wat ze eten en waar het vandaan komt. Van Veen: “De samenleving is aan het veranderen. De consument wil de waarheid weten over wat ze eten. Je zult als producent vragen moeten kunnen beantwoorden of het duurzaam is geteeld en waar het vandaan komt. Local-for-local wordt steeds belangrijker. Daarnaast moet de smaak het gehele jaar subliem zijn. Het e-mailadres van onze teeltmeester staat niet voor niets op de verpakking.” En verder? De toekomst van Agro Care? De ogen van Joost kijken ondeugend: “We zitten niet stil. Er komt meer. Wat? Dat is nog even geheim.” “Na een analyse kwamen we op de merknaam Tazed.”


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above