Page 17

telen&trends

Food Rotterdamse bio- en vegarestaurant Burgertrut waar het vlees van de O’loveburger à 7,75 euro vandaan komt. Het vlees komt van Blonde d’Aquitaine-runderen, zo staat op de website van deze ‘groene slagerij’. Foodtrendwatcher Hans Steenbergen sprak tijdens de afgelopen Horecava over de opkomst van dit soort slagerijen. Hij noemde ze de boutique butcher: “Vernieuwende ondernemers die het oude ambacht in ere herstellen met onnavolgbare kwaliteit.” Het van origine Franse rundvleesras wordt in Nederland door boeren gefokt waar De Groene Weg een relatie mee heeft. Op de website wordt zelfs de afstand van koe tot bord weergegeven en krijgt de biologische veeboer een gezicht. De totale consumentenbestedingen aan duurzaam voedsel in Nederland nemen overigens jaar op jaar gestaag toe. Uit de meest recente Monitor Duurzaam Voedsel, die over het jaar 2013, bedroegen die uitgaven 2,46 miljard euro, een toename van 10,8 procent. Hiermee is het marktaandeel van duurzaam voedsel gegroeid van 5,5 naar 6,1 procent. De groei van duurzaam vlees zet daarin ook voort. Hip, hipper, hipster De ondergaande zon schittert in het groene glas van het WTC Rotterdam. De drie vlaggen van McDonald’s op een gebouw ervoor steken er schril bij af. De kok in Burgertrut, op steenworp afstand van bio-eldorado de Markthal, heeft er geen oog voor. Hij is geconcentreerd met zijn eigen burgers bezig. “In onze biologische hamburger zit zeker 20 procent vet. Je kunt het daardoor zonder vet op de grilplaat mals bakken.” Zijn voorbeeld voor het vervaardigen van een goede bioburger is topchef Heston Blumenthal van de The Fat Duck. Hij maakte ooit in het BBC-programma Search of Perfection de originele Amerikaanse hamburger. Het is werkelijk adembenemend hoe Blumenthal en zijn team een biologische hamburger bereiden. De kok van Burgertrut heeft niet echt een verklaring waarom dit restaurant, in het centrum van de Maasstad, op de donderdag- en vrijdagavond ramdruk is met vooral hipsters die biologisch of vegetarisch willen eten. “Het belangrijkste is dat we werken met eerlijke en verse producten en met geweldige sauzen zonder geur-, kleur- en smaakstoffen. Wat erin zit? Geheim van de smid.” Zijn ogen glinsteren ondeugend. Hij mompelt dat biologisch gewoon lekkerder en betaalbaar is: “Biologisch eten hoeft niet duur te zijn.” Strenge regels aan de biologische landbouw en veehouderij “Vernieuwende ondernemers die het oude ambacht in ere herstellen met onnavolgbare kwaliteit.” Aan de biologische landbouw en veehouderij zijn strenge regels gesteld. Biologische boeren gebruiken vrijwel geen chemische of synthetische bestrijdingsmiddelen. In plaats van kunstmest gebruiken de boeren gewone mest die vaak ook nog eens afkomstig is van hun eigen boerenbedrijf. Biologische boeren houden zo veel mogelijk rekening met het natuurlijke gedrag van dieren. Zo kan een biologische zeug lekker in de modder wroeten, lopen biologische koeien zo veel mogelijk in de wei en kunnen biologische kippen naar hartenlust buiten scharrelen. Bovendien houdt een biologische kip gewoon zijn snavel en een varken zijn tanden en staart. Alleen als een dier ziek is, krijgt het medicijnen. En dat gebeurt niet vaak, want biologische dieren zijn door hun gezonde manier van leven en eten veel minder vatbaar voor ziektes. telen&trends 17


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above