Page 20

telen&trends

“Zweeds mirakel teelt 83 soorten tomaten op 1 ha” Glastuinder Mats Olofsson is een wonder, en svensk mirakel. In zijn kassen teelt hij het jaar door 83 soorten tomaten. Zijn producten zijn zo uniek dat chef-koks er graag mee werken. De bekende Zweedse tv-kok Tareq Taylor is fan van de tomaten van Mats, de Vikentomater. Bij speciale groentekiosken en supermarkten zijn de schappen met de Vikentomater regelmatig leeg. Het geheim? “Teel waar de consument behoefte aan heeft.” 20 telen&trends Een halfuurtje rijden noordelijk van de Zweedse stad Helsingborg ligt het kascomplex van Mats Olofsson. Het plaatsje met de naam Viken is piepklein, en met enige moeite kijk je over de Öresund richting Denemarken. Toch weten dagelijks kopers de winkel van Mats in de kas te vinden. “Mijn vader Kjell staat achter de toonbank. Hij kent zowat iedereen die hier komt kopen,” vertelt Olofsson met trots. “Hij is zeker één van de gezichten van Vikentomater. Daar schuilt toch een deel van ons succes in. Onze tomaten hebben een verhaal.” Het complex van Olofsson is maar 1 ha. In Nederland stel je met zo’n grootte niets voor, maar dat gaat in Zweden niet op voor Mats en zijn vrouw Susanne. “Oppervlakte telt niet. Het gaat om de kwaliteit van de teelt. Daar zijn we erg goed in. We telen uiterst smaakvolle en soms unieke tomaten. Het klopt dat ik van sommige rassen maar twintig planten heb staan. Maar als chef-kok Tareq Taylor of consumenten ze graag willen hebben en er ook nog goed voor willen betalen, teel ik ze. De wereldberoemde Deense kok René Redzepi van Noma (nummer 1 op de San Pellegrino 2014, red.) gebruikte onze Vikentomater in zijn keuken. De kracht is ook dat we een familiebedrijf zijn: de lijnen zijn kort en we zijn er voor elkaar. Zouden we de industriële kant van de tomatenproductie uit gaan dan is mijn complex inderdaad te klein, maar dan zouden we lang niet zo succesvol zijn.” Bescheiden Mats is uiterst bescheiden, gedecideerd. Hij wimpelt gedurende het gesprek complimenten weg, zoals overigens bijna alle Zweden doen. Hij leerde het vak van zijn vader en heeft een paar maanden stage gelopen bij Frans Ammerlaan in het Westland. “Toen ik wegging kreeg ik van


telen&trends
To see the actual publication please follow the link above