Page 21

Svensson telen&trends

Food telen&trends 21 Daarnaast is smaak ver te zoeken, terwijl groenten uit de moestuin juist smaakvoller zijn. Chris Zijdeveld voorzittershamer van het AVVN, de landelijke organisatie voor tienduizenden hobbytuinders, formuleerde het in media zo: “Veel vrouwen met gezinnen die liever hun eigen groente en fruit eten, dan genetisch gemanipuleerde producten vol chemicaliën.” De groentekoks De aanstichters - in positieve zin - van al dat gemoestuinier bij Nederlandse vaders en moeders komen van de (sterren)chef-koks. Wat dacht je van ‘groentekoks’ Jonathan Karpathios en Niven Kunz. Karpathios staat achter het fornuis, in de tuin of kas van het gelauwerde restaurant Vork en Mes in Hoofddorp. Kunz, chef van het sterrenrestaurant Niven, is één van de motoren achter het initiatief Dutch Cuisine. In deze keuken staan (vergeten) groenten centraal. Er wordt gekookt volgens het 80/20-principe; 80 procent groente en 20 procent vlees/vis, 80 procent uit Nederland en 20 procent over de grens en 80 procent uit het seizoen en 20 procent buiten het seizoen. De essentie van Dutch Cuisine is ‘eerlijkheid zonder gif’. Jonnie Boer van De Librije beheerst the art of storytelling als het gaat om het gebruik van prachtige regionale producten. De (vergeten) groenten en kruiden betrekt hij van kweker Eef Stel. Een speciaal gedeelte van zijn teeltcomplex in Dalfsen is ingericht voor de driesterrenkok. De website van Stel (Vitalegroente.nl) leest als een kruising tussen een medisch handboek en een moestuinkookboek. Bij het smakelijke recept ‘gegrilde konijnenbil met rode bietensaus en vanille’ geeft hij gelijk de gezondheidseffecten van bietjes weer. ‘Rode biet werkt sterk vochtafdrijvend voor je lever en nieren. Ze spoelen dwalende vetdeeltjes uit je lichaam en zuiveren bloedlichaampjes, dat zijn de cellen die vet opnemen.’ Nu kan Boer zich permitteren een behoorlijk deel bij Eef Stel af te nemen. Maar er zijn meer koks die graag hun eigen groenten en kruiden willen hebben, maar niet beschikken over een eigen kas, zoals ook Gert Jan Hageman, eigenaar en teler van Restaurant De Kas in Amsterdam. Robin van Asperen van MijnStadstuin sprong daarop in. Een deel van MijnStadstuin in westelijk Amsterdam is bestemd voor horecazaken in en om de hoofdstad. “Koks kunnen bij ons aangeven hoeveel en welke biologische (streek)groenten ze willen hebben. Die gaan bij ons de grond in en als het tijd is om te oogsten krijgen ze van ons bericht.” Een gezonde cress onder led in de vensterbank Een opvallende aanval op de vensterbankmoestuin doen Toon Roozen van Grown en Rob Baan van Koppert Cress. Grown ontwikkelde de CressToday, een apparaat om thuis en op het werk eigen cressen te kweken. “Onze missie is om mensen op een leuke en makkelijke manier te helpen bij het realiseren van een vers en gezond eetpatroon”, zegt Roozen. “Dit doen wij door zelfkweken te stimuleren met de CressToday in de vensterbank.” De zelfkweekmachine zorgt door middel van rood en blauw led-licht en de juiste hoeveelheid water dat de cressen lekker gaan groeien. Koppert Cress levert voorgezaaide cress-cupjes als de Sechuan Cress. “Een belangrijker factor voor de populariteit van de moestuin is dat mensen zich steeds bewuster worden van wat ze eten.”


Svensson telen&trends
To see the actual publication please follow the link above