Page 34

Svensson telen&trends

Tuingeluk volgens Villa Augustus en Landgoed Dordwijk. Hotel en restaurant Villa Augustus in Dordrecht heeft misschien wel de grootste eigen moestuin van Nederland. De voormalige waterzuivering met monumentale watertoren en pompgebouw is omringd door enorme moes- en bloementuinen. Daarnaast komen ook nog eens van Landgoed Dordwijk groenten, kruiden en vruchten voor gebruik in de keukens van Villa Augustus. De groenten of kruiden die ’s ochtends voor dag en dauw zijn geplukt, liggen een paar uurtjes later op het bord. Een derde moestuin lonkt... Eigenlijk zijn de oprichters van Villa Augustus aan het Wantij - Dorine de Vos, Daan van der Have en Hans Los - hele goede trendwatchers. Het begon met hun eerste project Hotel New York, dat ze in 1993 ombouwden van een soort ruïne op de Kop van Zuid tot een landmark. Nadat ze het horecacomplex hadden verkocht, wilden ze het rustig aan gaan doen. Totdat het totaal verwaarloosde waterzuiveringsterrein in Dordrecht van circa 1,8 ha passeerde. Zij brachten het terug in oorspronkelijke staat. Inmiddels is het bijna 9 jaar open en is het onder andere 34 telen&trends dankzij een artikel in het beroemde Engelse tuinblad Gardens Illustrated (no 165) weer een landmark geworden, maar dan één van de tijd van nu. Chef-kok en inmiddels mede-eigenaar Michael van der Struis van Villa Augustus werkt geheel in de huidige tijdsgeest van local-for-local; of het komt uit de eigen tuinen, of het wordt zelf gemaakt, of ingekocht bij een lokale boer. Net als bij veel collega’s met een eigen tuin en/of kas staan er behoorlijk wat vergeten groenten op de bedden zoals kardoen, pastinaak, meiknolletje en blet (snijbiet). De geestelijke vaders van de (moes)tuinen, het kloppende hart van het complex, met daarop twee gerenoveerde kassen uit 1910 zijn Daan van der Have en zijn (snoei)vriend en leermeester Jan Freriks. Deze laatste is dé leiboomdeskundige van Nederland en zorgde onder andere voor de unieke appel- en perenbomen. In een mooie film vertelt Dorine Vos over de productietuin die dicht bij de keuken ligt. “Het is een inspiratiebron voor de koks, het andere personeel en ook de bezoekers. Er is een zaai- en plantlijst van 250 onderdelen. Op een bedindeling van 10 m2 of 20 m2 wordt dat geplant of ingezaaid. De moestuin heeft alles wat het Nederlands seizoen aan groente en fruit voorbrengt.” Michael van der Struis beaamt dat hij wandelend door de tuin zijn inspiratie opdoet. De seizoensoogst uit de tuinen bepaalt de voortdurend wisselende menukaart zegt Fotografie: Ries van Wendel de Joode


Svensson telen&trends
To see the actual publication please follow the link above